'Als het slecht gaat met NAC is het museum voor mij als een soort geneesmiddel''

John de Leeuw (51) is beheerder van het NAC Museum. Hij houdt alles en iedereen in de gaten rondom het Rat Verlegh Stadion. Al zijn hele leven lang is de Bredanaar verknocht aan de club, vertelt hij in de NACOURANT.

“Als het slecht gaat met NAC -en dat wil nog weleens voorkomen- is het NAC Museum voor mij als een soort geneesmiddel”, verklaart De Leeuw zijn passie voor het museum. “Nog steeds kan ik helemaal kapot zijn na een teleurstellend resultaat, maar als ik dan door het museum loop overvalt me direct een ongekende vorm van optimisme en trots. Dat zeg ik ook vaak tegen de mensen die we rondleiden: ‘Mensen, wij zijn niet de club van de grote prijzen. We zijn wél een club van intense saamhorigheid. Van clubtrouw. Van onvoorwaardelijke clubliefde.’”

De Leeuw heeft een verslaving voor statistiek, vindt hij zelf. Een drang om alles van NAC bij te houden. “Of het nu programmaboekjes zijn, wedstrijdkaartjes, opstellingen, vrijwel alles zit in de verzameling. Vanaf het jaar 1918 zijn de statistieken zo goed als compleet. Tijdrovend? Ach, gelukkig krijg ik hulp van Riny Heimans, nog zo’n NAC-gek. En bovendien: je doet het voor je club, hè”, besluit De Leeuw.

Lees meer:
0 reacties