Been: "Bij NAC Breda gebeurt het dus ook gewoon in recordtempo"

Mario Been
Mario Been Foto: © Pro Shots

Peter Hyballa werd deze week ontslagen bij NAC Breda en is daarmee al de derde trainer in Nederland die vroegtijdig de laan is uitgestuurd na Michael Silberbauer (FC Utrecht) en Reinier Robbemond (Willem II). Jarenlang werd er gewezen naar landen als Turkije, Italië en Griekenland, die te boek stonden als een trainerskerkhof.

"En nu doen we het zelf ook", zegt Mario Been, die zelf ooit in de voorbereiding werd ontslagen als trainer van Feyenoord en ook bij APOEL Nicosia al in de voorrondes van een Europees toernooi moest vertrekken. "Er is niet veel geduld meer in de voetballerij en dus ook niet in Nederland. Het is allemaal stress, je moet aan de verwachtingen voldoen. Of de verwachtingen nu reëel zijn of niet."

Been ziet het vaker gebeuren. "Vorig seizoen verdween Sjors Ultee snel bij Fortuna Sittard en dan hoor je de mensen zeggen dat de Turkse eigenaren op basis van emotie handelen en een trainer wegsturen. Maar bij Willem II, NAC en FC Utrecht gebeurt het dus ook gewoon in recordtempo. Een trainer kan denken: het hoort er tegenwoordig allemaal bij, maar om nou na een paar wedstrijden al te concluderen dat het anders moet, dat is best snel. En dan kun je jezelf ook afvragen: zijn de mensen die de blijkbaar verkeerde trainer hebben aangesteld wel vakmensen?"

De oud-trainer ziet het volgende ontslag alweer aankomen. Zo hebben RKC Waalwijk, Almere City FC, FC Volendam en Telstar dit seizoen nog geen punt gepakt en vallen ook NEC, De Graafschap en FC Emmen tegen. "En wat gebeurt er als Ajax de week met FC Twente, Olympique Marseille en Feyenoord slecht doorkomt?", vraagt Been zich af in het Algemeen Dagblad. "Ligt dat dan aan Maurice Steijn of de mensen die de selectie hebben samengesteld? Zeg het maar."

Lees meer:
0 reacties