Bizarre onthullingen over ontslagen Hyballa: noemde spelers 'spekkies'

Peter Hyballa in gesprek met ESPN
Peter Hyballa in gesprek met ESPN Foto: © Pro Shots

Peter Hyballa is deze week op straat gezet door NAC Breda. Er is intern 'uitvoerig nagedacht' over dit besluit, zo schrijft Joost Blaauwhof in Voetbal International.

Volgens VI ging de 47-jarige Hyballa soms op 'maniakale wijze' tekeer tegen spelers en stafleden. Onder leiding van Hyballa vond NAC vorig seizoen de weg omhoog. Ondanks het behalen van de play-offs, hekelen diverse ervaren spelers op dat moment al de communicatiewijze van de Duitse oefenmeester.

"In aanloop naar de play-offs constateert men bij NAC dat hij in oude patronen terug begint te vallen. De trainer wordt harder naar zijn spelers, gaat extreem hard trainen en valt steeds vaker uit naar mensen op de werkvloer. Zeker wanneer de druk toeneemt. Hij vertrouwt niemand. Van de fysio’s tot de kok, niemand is zijn leven zeker bij Hyballa."

NAC besluit desondanks de optie in zijn contract te lichten. Wel wordt er bij de Bredase club besloten om de riemen omtrent Hyballa nog strakker aan te trekken. "Zo krijgt de Duitser een mediaverbod. Enkel rondom wedstrijden is hij nog te spreken. Zij het enkel over voetbalinhoudelijke zaken", weet Blaauwhof.

Dat lijkt te werken, maar tijdens een trainingskamp gaat het alsnog mis. Hyballa laat zijn spelers uren trainen en deelt spelers in groepjes aan tafel op basis van uiterlijk of karakter. "Een van de groepjes krijgt de naam 'de spekkies’. Hyballa vindt ze te dik. Het begint ludiek, maar naarmate de week vordert, gaat de oefenmeester steeds verder."

"Tot ontsteltenis van de rest van de staf, die aanwinsten waar maanden werk in is gestoken om ze naar Breda te krijgen, kapot gemaakt ziet worden. ‘Ze moeten niet fit worden, maar Hyballa-fit’, luidt het credo van de oefenmeester zelf", wordt er geschreven. Eén van de 'slachtoffers' is Jort van der Sande. Hyballa laat hem weten hem niet goed genoeg te vinden en noemt hem een mietje. Ook wordt de aanvaller ingedeeld bij de 'spekkies' en wordt hij onzeker gemaakt. Uiteindelijk kiest Van der Sande voor een vertrek uit Breda.

Ook bij de stafleden maakte Hyballa geen vrienden. NAC Breda staat urenlang op het veld. "Als de technische staf Hyballa wijst op de manier van werken en een vrije middag voorstelt, plant de Duitser op recalcitrante wijze een extra, eindeloze training in. Vier, vijf uur per dag gaat de ploeg tekeer", schrijft Blaauwhof. In aanloop naar de wedstrijd tegen Roda JC gaat het voor de laatste keer mis. In de hitte staan de spelers urenlang op het veld. In de wedstrijd tegen Roda vallen meerdere spelers om. "Hyballa gaat na afloop tekeer, valt zijn spelers af en last op zondagmorgen een straftraining in. Daar gaat de clubleiding uiteindelijk voor liggen, waarna besloten wordt dat de tijd rijp is."

Lees meer:
0 reacties