Chris Woerts wijst naar NAC Breda: "Dat is echt gevonden geld"

Chris Woerts
Chris Woerts Foto: © Pro Shots

De uitzendrechten van de Eredivisie lijken tot 2035 bij ESPN komen te liggen. Ziggo Sport deed een serieuze poging om de rechten over te nemen, maar ESPN heeft het huidige contract met zeventig procent verhoogd en lijkt de strijd te winnen om de verbintenis die in 2025 ingaat.

ESPN deed een bod van 167 miljoen euro per jaar, waar ook de club uit de Keuken Kampioen Divisie en de KNVB van profiteren. "Dan blijft er uiteindelijk echt wel fors meer over dan voorgaande jaren", zegt sportmarketeer Chris Woerts in Voetbal International. "Qua geld is het een prima deal, maar het is absoluut niet te vergelijken met andere Europese competities. Je gaat sowieso over België heen, maar andere landen zijn nog ver weg. Met Portugal kun je je niet vergelijken, want clubs verkopen daar hun eigen rechten. De topclubs verdienen daar goed geld mee. Dat kan nog tot 2027, daarna moet het ook collectief."

Ook in Nederland krijgen de topclubs het meeste geld en dat gaat niet snel veranderen. "Nivelleren is halveren", meent Woerts. "De clubs moeten wel hun positie kennen want de waarde wordt door Feyenoord, Ajax en PSV bepaald. Samen bepalen ze 70 procent van de waarde en dan mogen de clubs heel blij zijn dat zij daarvan mee mogen profiteren."

"FC Twente draagt onder de topdrie nog het meeste bij en daarna heb je AZ, FC Utrecht en in mindere mate nog een beetje SC Heerenveen", vervolgt hij. "Dat heeft met de achterban en het bereik van de club te maken. In de KKD zijn er vier clubs aan de bovenkant: ADO Den Haag, Willem II, PEC Zwolle en NAC Breda. Van oudsher echte Eredivisie-clubs. Maar verder mag de KKD al helemaal zijn handen samenknijpen dat ze 14,6 procent krijgen. Dat is echt gevonden geld. Maar ik snap het wel, je moet de piramide in stand houden."

Feyenoord, Ajax en PSV kunnen vanaf 2025 hun eigen rechten in het buitenland verkopen. "Je bent nu geen eenheidsworst meer. Je zou nu kunnen zeggen dat je de rechten collectief verkoopt in Europa en verder specifiek kijkt waar je zou kunnen scoren. Feyenoord zou dat in Mexico kunnen omdat Santiago Giménez daar populair is en Ajax in Argentinië of Marokko. In het buitenland zijn drie clubs interessant en dat is de traditionele topdrie. Ajax kon in het vorige contract geen deal maken in China, maar dat is nu wel mogelijk. En dan hoeft het niet eens alleen maar om geld te gaan, maar ook om uitstraling en zichtbaarheid."

Zet €10 euro in & ontvang €50 euro aan FREE bets!

Heb jij vertrouwen in NAC Breda komend weekend? Unibet heeft een mooie actie voor nieuwe spelers! Klik hier om je te registreren, zet minimaal 10 euro in op NAC Breda (of een andere wedstrijd) en krijg maar liefst vijf GRATIS weddenschappen van 10 euro!

Lees meer:
0 reacties