“De periode dat NAC met een lege portemonnee boodschappen deed, is verleden tijd”

De tijd dat NAC Breda geen aankopen kon doen is echt voorbij. Jarenlang was huidig hoofd opleiding Tim Gilissen de laatste speler voor wie NAC een transfersom op tafel legde. In 2007 betaalde de club tussen de drie en vier ton voor de middenvelder. Tien jaar later is er een kentering in het beleid gaande, zo ziet Yadran Blanco van BN/DeStem.

“De periode dat NAC met een lege portemonnee boodschappen deed, is verleden tijd”, schrijft Blanco. “Voor Rai Vloet en Menno Koch zou gezamenlijk zo'n 200.000 euro zijn betaald. Een ton per persoon om het tot medio 2018 doorlopende contract van de twee af te kopen, waarna zowel Vloet als Koch ieder voor drie seizoenen in Breda tekende.” Dessers’ transfer naar FC Utrecht schijnt volgens Blanco zo’n 400.000 euro opgebracht te hebben, dus het nieuwe beleid lijkt ook zijn vruchten af te werpen.

Blanco wijst erop dat de toegenomen bewegingsvrijheid van NAC ook te maken heeft met de samenwerking met Manchester City. “Van de twaalf nieuwkomers deze zomer, inclusief de drie teruggekeerde City-spelers, zijn acht daarvan direct of via een omweg verbonden aan Manchester City. Zes van hen worden vrijwel kosteloos gehuurd. Het salaris komt volledig voor rekening van de Engelsen, kost en inwoning zijn voor NAC”, aldus Blanco.

Voor huurlingen van Manchester City ontvangt NAC een 'development fee' opgenomen in de vijfjarige samenwerkingsovereenkomst. “Een opleidingsvergoeding die wordt uitgekeerd als een huurling aan een andere club verkocht wordt of het eerste van City haalt. In beide gevallen is daar nog geen sprake van geweest”, besluit Blanco, die erop wijst dat er nog geen overeenkomst was ten tijde van Enes Ünal.

Lees meer:
0 reacties