Geschiedenis van het hooliganisme in Nederland

Paul Depla
Paul Depla Foto: © Pro Shots

Het was een treurig gezicht, de wedstrijden die voor lege tribunes werden afgewerkt in het seizoen '20-'21. Nog veel treuriger (en ironisch) is het hooliganisme dat nu weer de kop opsteekt. De burgemeester van Breda is het zat en veel echte supporters ook. Een beknopte geschiedenis van de schaduwzijde het vaderlandse voetbal.

Politieauto

De beelden van hooligans die onlangs met grof geweld een politieauto demonteerden terwijl niemand ingreep, leken uit een ver verleden te komen - de coronarellen niet meegerekend. De vreugde van de welwillende supporter over de teruggekeerde gezelligheid op de tribunes maakte alweer snel plaats voor ergernis en de herinnering dat dit er op de één of andere wrange manier ook 'bij hoort'. Dat je als supporter rekening moet houden met harde knallen, vechtpartijen of schade aan de auto. En vlak omwonenden niet uit. Zij associëren een nieuw voetbalseizoen intussen weer met zaken als opstal- en auto verzekering afsluiten omdat de jubelstemming elk moment kan omslaan in niets ontziende agressie en vandalisme.


Het begin en de eerste voetbaldoden

Het zich schijnbaar herhalende verleden stemt niet veel vrolijker. Al in 1974 gaat het mis in Rotterdam tijdens Feyenoord-Tottenham Hotspur, de rellen die hier ontstaan worden gezien als het begin van het hooliganisme in Nederland. Er wordt steevast bij vermeld dat 'dronken fans van de Spurs zijn begonnen', maar die informatie blijkt decennia later niet zo relevant. Negen jaar later wordt er bij hetzelfde treffen een Brit neergestoken - het was op tv te zien. In 1987 vallen er 25 gewonden bij vechtpartijen tussen hooligans van Ajax en FC Den Haag. De eerste 'voetbaldode' is de Twentenaar Erik Lassche, die door toedoen van een Feyenoord-hooligan het leven laat. In 1997 is er de beruchte Slag bij Beverwijk, waarbij F-sider Carlo Picornie omkomt.


Provocaties

Het geweld komt deels voort uit de onverklaarbare neiging de agressie van de tegenpartij op te wekken - oftewel provoceren. Helaas zijn hooligans daar vindingrijk en niet subtiel in, getuige bepaalde spreekkoren die de actualiteit aanhalen. Zo werden de vuurwerkramp in Enschede, de ziekte van Louis van Gaals eerste vrouw en het overlijden van Mohamed Ihattarens vader op onsmakelijke wijze bezongen. In deze eeuw zijn daar online bedreigingen bijgekomen - denk aan Steven Berghuis na diens overstap richting Amsterdam. Andersom kreeg Kenneth Vermeer een sinistere bedreiging te zien in de vorm van een pop met een touw eraan. Ook racisme is ondanks vele pogingen nog niet uitgebannen. Dan zijn er nog de enorme spandoeken, zogenaamde sfeeracties die goedgekeurd moeten worden door de clubs maar waarbij men wel eens iets over het hoofd ziet, of wordt misleid. Alles bij elkaar opgesomd zijn de woorden van burgervader Depla enigszins te begrijpen.


Lees meer:
0 reacties