'Het idee van Ajax kon op veel steun rekenen van andere clubs''

143162 268449cf1ed41eccc31e054d81583999
143162 268449cf1ed41eccc31e054d81583999

De KNVB besloot afgelopen week dat ADO Den Haag en RKC Waalwijk in de Eredivisie mochten blijven. Het betekende gelijk dat De Graafschap en SC Cambuur niet mochten promoveren. Volgens het Algemeen Dagblad was dat laatste niet nodig.

Ajax had namelijk een 'kraakheldere oplossing' voor de KNVB. "In dat plan zou de Eredivisie volgend jaar niet uit 18 maar 20 clubs bestaan", legt Freek Jansen uit. "In de Keuken Kampioen Divisie spelen normaal 20 elftallen, in de Eredivisie 18 clubs. Ajax stelde voor dat voor één keer om te draaien. Waarbij de teams in de Eerste Divisie zouden worden gecompenseerd voor de vier duels die ze minder zouden spelen. Daartegenover stond dan wel het sportieve perspectief van een grotere kans op promotie."

"Met een versterkte degradatieregeling zou dan alles, als de coronacrisis voorbij is, na een seizoen weer normaal worden getrokken", vervolgt hij. "Het noodplan zou de schade voor alle clubs beperken. Het idee van Ajax kon op veel steun rekenen van andere clubs. Dit was dé oplossing en zelfs vanuit de Keuken Kampioen Divisie was er begrip. Terloops lanceerde Ajax ook nog een passende oplossing voor de bekerfinale. Die werd in het plan voorzien als seizoensopening, in plaats van de Johan Cruijff Schaal."

"Elf eredivisieclubs waren het direct volledig eens en schaarden zich achter het plan. Alleen FC Emmen, Heracles en FC Groningen hadden kanttekeningen, maar gaven aan zich bij het uiteindelijke plan neer te willen leggen. Vier clubs waren neutraal", aldus Jansen. "In tijden waarin er veel verdeeldheid was, leek er eindelijk een vorm van eensgezindheid zichtbaar in het voetballandschap. Totdat de KNVB op zijn strepen ging staan", constateert de verslaggever.

"Het plan kwam binnen in Zeist, maar de verantwoordelijke mensen gooiden het direct in de onderste lade", blikt hij terug. "Volgens verschillende clubs zou directeur betaald voetbal Eric Gudde hebben geweigerd om überhaupt over het plan na te denken, terwijl ook Mattijs Manders als directeur van de Eredivisie CV niet daadkrachtig handelde", besluit Jansen. 

Lees meer:
0 reacties