'Diba. Leonardo. Amoah... Er werd met salarissen gesmeten''

Bij FC Eindhoven staat een oud bekende van NAC Breda aan het roer. Ernie Brandts werd ruim elf jaar geleden na een historisch goed gezien derde in de Eredivisie met de Parel van het Zuiden.

"We waren helemaal naar de klote. Uitgewrongen”, blikt Brandts bij BN DeStem terug. Na de play-offs hadden ze alleen een Intertoto-toegangsbewijs. "Onze eindnotering gaf normaal recht op een ticket voor de UEFA Cup. Maar toen even niet. Van tevoren wisten we dat we in de play-offs kansloos waren. We kwamen niet meer vooruit. Als een citroen uitgeperst.”

"Weet je, we pakten toen zoveel punten dat op een gegeven moment de premies niet meer betaald konden worden”, vervolgt de oud-coach. NAC leefde die tijd financieel op iets te grote voeten. "Diba. Leonardo. Amoah. Er werd met salarissen gesmeten. Maar achteraf kregen we alles wel gewoon netjes.”

Desondanks besloten Earnest Stewart en Theo Mommers dat Brandts toch niet de juiste man was. "Mommers wilde Bourgondisch voetbal”, stelt Brandts. "Mijn stijl was te verdedigend. Met Patrick Zwaanswijk en Rob Penders moest ik op de middenlijn gaan verdedigen. Maar toen ze aangaven niet verder met me te gaan, ben ik gewoon op eigen voet verder gegaan.”

Daar waren de supporters het niet mee eens. Dat lieten zij duidelijk merken met spandoeken met met teksten als 'Alles in de Brandts voor Ernie!'. "Als trainer moet je maar geluk hebben zo’n fase in je carrière mee te maken. Die waardering was uniek”, aldus Brandts. "Het Avondje NAC was veel meer dan alleen die negentig minuten op het veld.” 

Lees meer:
0 reacties