Van Leer blikt terug: ''Het was een kerkhof bij NAC Breda''

Benjamin van Leer degradeerde vorig seizoen met NAC Breda uit de Eredivisie. De doelman werd gehuurd van Ajax en had niet verwacht dat de Parel van het Zuiden in de problemen zou komen.

"Ik zag de namen van de selectie, met jongens die bij FC Utrecht, Feyenoord en SC Heerenveen hadden gespeeld", blikt Van Leer terug in Voetbal International. "Op papier zeker niet minder dan het team waarmee we ons met Roda hadden gehandhaafd in de Eredivisie. Ik dacht: NAC is een club die bij me past. Gaat helemaal goedkomen, daar."

Toch lukte het NAC niet. "Het zegt mij genoeg dat heel veel jongens die het vorig seizoen moeilijk hadden bij NAC, nu ergens anders wel presteren", meent Van Leer. "Ramon Lundqvist doet het goed bij FC Groningen, Menno Koch op het hoogste niveau in België, Robert Mühren schiet bij SC Cambuur weer de ene na de andere bal binnen. De jongens die in Breda bleven, zijn ook opgeleefd. Zo slecht wás het dus allemaal niet."

"Maar de puzzel klopte vorig seizoen niet", vervolgt de doelman. "Er was geen teamgeest. Het waren allemaal goede gasten, maar er was geen klik. Na de training ging iedereen meteen naar huis. Bij sommigen leek het alsof ze de strijd al ruim voor het einde van het seizoen hadden opgegeven."

Van Leer weet niet hoe dat kan. "Het is moeilijk om er precies de vinger op te leggen. Ik wil ook niet te veel naar anderen wijzen. Maar het familiegevoel dat ik bij Roda wel vond, heb ik in Breda nooit ervaren. Er hing een heel negatieve sfeer op de club", aldus de sluitpost, die onder meer doelt op het vertrek van Mitchell van der Gaag en Rob Penders. "Dat besluit schoot bij veel jongens in het verkeerde keelgat, niet alleen bij mij. Zulke clubmensen moet je altijd binnenboord houden."

Van Leer vond het ook niet handig dat NAC in Zundert traint. "Ik wil dit niet aanvoeren als excuus, maar het maakte wel dat ik nooit een heel sterk gevoel heb gekregen bij NAC. Het kán een heel mooie club zijn. Maar dat was het vorig seizoen niet. Het was een kerkhof, in mijn beleving. Zodra je binnenkwam, voelde je de negativiteit."

Lees meer:
0 reacties