Sergio blikt terug: ''Achteraf had ik in Nederland moeten blijven''

0
Sergio blikt terug: ''Achteraf had ik in Nederland moeten blijven''

Dezelfde nationaliteit, hetzelfde geboortejaar, hetzelfde beroep en een carrière met vergelijkbare periodes. Dat was het Braziliaanse tandem Sergio en Cristiano die in 1996 naar Nederland kwamen, naar NAC Breda.

"Cristiano belde me. 'Kom hierheen', zei hij", aldus Sergio tegenover ELF Voetbal. Na NAC volgde Roda JC, waarna hun wegen scheidden. "Roda JC kende op dat moment al financiële problemen. Metalurh Donetsk deed een bod, een bedrag tussen de een en anderhalf miljoen euro. Roda JC kon dat geld goed gebruiken. Ik kon ook een goed salaris verdienen. Een mooie oplossing."

"Ik reisde naar Donetsk, tekende mijn contract, maar mijn gevoel was niet super. 'Ik weet niet of het daar allemaal zo goed is', zei ik tegen mijn vrouw", vervolgt de Braziliaan zijn terugblik. "Metalurh had een prachtig complex. Groot, alles was aanwezig. Krachthonk, zwembad, restaurants, snookertafels, zeven prachtige velden."

"Daarover had ik niets te klagen. Maar het land en het leven... ik zag veel armoede, communiceren bleek lastig", constateerde hij." In Nederland is alles goed geregeld, zijn de mensen aardig en heeft iedereen het goed. Daar niet."

"Maar ik had mijn contract getekend. Achteraf had ik in Nederland moeten blijven", erkent Sergio. "Na zes maanden belde ik mijn zaakwaarnemer dat ik terug wilde, maar de club blokkeerde dat. Ik had immers een vierjarig contract getekend."

FC Basel trok Cristiano ook. "Een nieuwe uitdaging bij een grote club. In alle opzichten een stap vooruit", weet hij. "In de Europa League speelden we in een poule met Feyenoord, Nancy, Blackburn Rovers en Wisla Kraków. Maar ik moest wennen."

Na één jaar keerde hij terug in Nederland, bij Willem II, waar hij twee jaar bleef voordat hij aan de slag kon bij Adelaide United. "Ik hoopte zo in Japan terecht te komen. Daar wilde ik graag voetballen", vertelt Cristiano. "Belangstelling kwam er helaas niet. Wel uit China, van Changchun Yatai. Ik kon veel geld verdienen, maar Adelaide lag dwars in de onderhandelingen."

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!