Verheijen: ''Benieuwd of bonden en clubs zich daar aan houden''

Alle voetbalclubs uit Nederland liggen stil op dit moment. Naast het niet mogen spelen van wedstrijden, mogen clubs ook niet trainen. Inspanningsfysioloog Raymond Verheijen verbaast zich over clubbestuurders en trainers die de agenda nu alweer aan het invullen zijn.

"Veel mensen baseren zich in deze situatie niet op feiten maar op de praktijk", vertelt Verheijen in gesprek met Voetbal International. "Hoe er nu wordt beredeneerd: voor 30 juni moeten alle wedstrijden zijn gespeeld. We hebben nog zoveel wedstrijden te spelen en kunnen hopelijk vanaf 6 april weer trainen. Dan hebben we pakweg twee weken voorbereiding. Mij is het veel te opportunistisch. Je moet een kader als vertrekpunt nemen."

"Het beste en meest vergelijkbare kader is de zomervakantie", vervolgt Verheijen. "Dan zijn spelers het langst inactief. Gemiddeld krijgen spelers – die geen eindtoernooi spelen – drie tot vier weken vakantie. Vervolgens kiezen clubs ervoor om vijf á zes weken aan opbouw te doen."

"Dat moet je dus eigenlijk als vertrekpunt nemen; spelers kunnen nu ook minimaal drie, vier weken niet samen trainen. De meest logische beredenering is dat we dus zes weken voorbereiding nodig hebben", vindt Verheijen. Iedereen die dan begint te steigeren, stel ik vervolgens de wedervraag: "Waarom doen we het in de zomer dan wel zo?"

Verheijen maakt een inschatting hoe lang spelers nodig hebben om weer fit te worden. "Om een lang verhaal kort te maken: voetballers hebben minimaal drie weken nodig om bij een mogelijke herstart wedstrijdfit te geraken. En dat is alleen zo als we ervan uitgaan dat we op 6 april daadwerkelijk weer kunnen beginnen. Ik ben benieuwd of de bonden en clubs zich daar ook daadwerkelijk aan gaan houden", aldus Verheijen.

Lees meer:
0 reacties