Engelaar: ''Waarom zou ik geen contant geld bij me mogen hebben?''

0
Engelaar: ''Waarom zou ik geen contant geld bij me mogen hebben?''

Voormalig NAC Breda-speler Orlando Engelaar kreeg er als donkere speler op het veld vaak van langs. Hij werd voor van alles uitgemaakt en buiten de lijnen meermaals ten onrechte aangehouden. De huidige ontwikkelingen op het gebied van racisme doen hem dan ook pijn. 

"Als er nu geen verandering komt, gebeurt het nooit meer", steekt Engelaar van wal in gesprek met De Volkskrant. "Ook ik ben in mijn auto talloze keren zomaar aangehouden, op een bepaald moment bijna wekelijks. Ik ben steeds dezelfde man in dezelfde auto met hetzelfde kenteken – kunnen ze dan geen aantekening maken dat het goed zit?"

Eén moment zal hij nooit vergeten. "Na een training bij FC Twente werd ik aangehouden door een politieagent op een motor, ik reed in een BMW 535. Ik pakte de autopapieren uit het dashboardkastje, alleen lag daar ook wat contant geld in. Hij vroeg waarom ik dat had en begon meteen te dreigen: ik wil antwoord, hoeveel geld heb je daar, ik neem je mee naar het bureau. Waarom zou ik geen contant geld bij me mogen hebben? Zoiets zou nooit zijn gebeurd bij een blanke man in diezelfde auto. Ik reed weg met tranen in mijn ogen, het was zo denigrerend, ik voelde me zo minderwaardig", vervolgt hij.

Toch voelt Engelaar zich thuis in Nederland. "Voor mij is het simpel: mensen die mij iets niet gunnen vanwege mijn kleur, daar ben ik snel klaar mee, ik geef ze geen aandacht meer. Wanneer iemand op een positie zit waar hij mij tegenhoudt vanwege mijn kleur, dan ga ik om hem heen. Of ik werk nog harder, zoals vroeger. Opgeven is geen optie. Anders was ik nooit profvoetballer geworden." 

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!