Remco Oversier weet: "Daar is het cowboygehalte het grootst"
Zaakwaarnemers worden ontzettend vaak als zakkenvullers gezien. Gerespecteerde spelersagenten staan er echter anders in: zij trachten partijen bij elkaar te brengen, zowel werkgevers (de kopende of verkopende clubs) als de werknemers (de spelers).
"Een goede agent manoeuvreert als het ware in het midden van de deal, waarbij het belang van zijn cliënt vooropstaat", weet Remco Oversier, voorheen directeur bij SEG en inmiddels algemeen directeur bij NAC. "Je hebt aan tafel doorgaans met drie partijen te maken: de speler en twee clubs, elk met hun eigen belangen, eisen en wensen. Maar wanneer de taart mislukt, krijgt niemand zijn gewenste deel", zegt hij in het Algemeen Dagblad.
Oversier gaat verder: "Eerst moet de taart als het ware gezamenlijk gebakken worden. Dat maakt het vaak niet zo eenvoudig als het vanaf de buitenkant misschien lijkt. Zeker niet in een tijd waarin de speler vaak niet alleen een zaakwaarnemer meeneemt, maar ook nog een hele rits familieleden en vrienden", weet hij. Bij NAC zit hij nu weer aan de andere kant vande tafel. "Nu ik bij NAC weer aan de andere kant van de tafel zit, namens een club, merk ik dat die grotere agentschappen vaak veruit het meest professioneel zijn."
"In Nederland zijn dat er grofweg vijf. Zij hebben doorgaans meerdere gelicentieerde agenten én een team van specialisten in dienst. Je ziet daarnaast soms dat advocaten en advocatenkantoren het er een beetje bij doen. Dan merk je gelijk dat ze specifieke kennis ontberen, of aparte bv’tjes oprichten om hun zaakwaarnemersklussen in onder te brengen. Daar is het cowboygehalte het grootst", aldus Oversier.