"Uitspraken van Van Hooijdonk zijn een uitermate domme actie"

Pierre van Hooijdonk
Pierre van Hooijdonk Foto: © Pro Shots

Pierre van Hooijdonk raakte afgelopen weekend in opspraak door uitspraken over Maurice Steijn. De huidig Ajax-coach zou zich in het verleden schuldig hebben gemaakt aan duistere zaakjes. Het zou Van Hooijdonk nog wel eens flink wat problemen kunnen opleveren.

Dat denkt advocaat Peter Plasman, die gespecialiseerd is in smaad- en lasterzaken in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Mijn inschatting is dat meneer Van Hooijdonk een groot probleem heeft. Ik denk dat hij strafrechtelijk fout zit. Hier kan sprake zijn van beide: laster is iets beweren wat ernstig is, terwijl je weet dat het niet waar is wat je zegt. Bij smaad wordt de goede eer en naam van iemand ernstig aangetast zonder enige noodzaak. Hij zei in de uitzending ook al dat hij zich op glad ijs begaf, dus hij kan ook niet meer zeggen: ik was me er niet van bewust dat ik fout kon zitten."

Inmiddels heeft Steijn te kennen gegeven dat Van Hooijdonk zijn uitspraken in moet trekken, of dat er anders een kort geding zal volgen. Plasman snapt dat Steijn zo handelt. "Het is niet alleen logisch dat Steijn rectificatie eist, maar ook netjes. Hij had ook meteen aangifte kunnen doen. Nu krijgt Van Hooijdonk nog een kans om zijn uitspraken terug te trekken en zijn excuses aan te bieden. Dan lijkt het probleem opgelost."

Ook wanneer de oud-spits het aan het rechte eind heeft, kunnen de uitspraken hem nog problemen opleveren zegt Plasman. "Maar zelfs als Van Hooijdonk feiten heeft, kan er alsnog sprake zijn van smaad. De uitspraken lijken namelijk onnodig."

Al met al stelt de advocaat dat Van Hooijdonk dit niet handig heeft aangepakt. "Het is een uitermate domme actie, zelfs als hij iets heeft. Dit kan zeer schadelijk zijn voor zijn imago. Wat er met hem kan gebeuren? De NOS kan gaan twijfelen of ze wel met hem doorgaan, zijn functie bij NAC kan op de tocht komen te staan. Het is niet niks om de trainer van Ajax zo in de kou te zetten. Als het uiteindelijk tot een strafzaak en veroordeling leidt, heeft Van Hooijdonk een strafblad. Dat lijkt me voor hem niet wenselijk."

Lees meer:
0 reacties