Van der Leegte kwam in Amerikaanse cel: "Zien je als terrorist"

Tommie van der Leegte
Tommie van der Leegte Foto: © Orange Pictures

Toen Tommie van der Leegte jaren geleden op bezoek wilde bij familie in Miami kreeg hij problemen op het vliegveld. Het zorgde ervoor dat de voormalig profvoetballer van onder andere PSV, NAC, Twente, RKC en ADO in de gevangenis belande.

"Mijn dochter had ooit een scheurtje gemaakt op één van de bladzijdes in mijn paspoort", vertelt Van der Leegte bij ESPN. "Dus toen heb ik die bladzijde er helemaal uitgehaald. En bij de controle vielen ze erover dat er een pagina ontbrak." Ongelukkig genoeg stonden op die pagina stempels uit Irak. "Na onderzoek vonden ze foto's op mijn telefoon dat ik in Irak was geweest.”

“Dan zien ze je echt als een terrorist en zo word je ook behandeld. Ik werd wel vier keer hardhandig gefouilleerd", gaat Van der Leegte verder. Het ging van kwaad tot erger. “Ik werd naar Orange County Jail gebracht, één van de zwaarste gevangenissen in Amerika. Ik zag daar allerlei soorten mensen. Prison Break was er niks bij."

Uren zat hij vast in een cel met 24 man. De oud-voetballer probeerde aan de bewaker uit te leggen wat er aan de hand was. Die zag in dat het té gevaarlijk was voor Van der Leegte om daar te blijven, maar hij mocht de gevangenis nog niet verlaten. "Uiteindelijk werd ik opnieuw weggebracht en kwam ik terecht bij allerlei Mexicanen met tattoos in het gezicht en in hun nek. Daar moest ik de dag mee doorbrengen. Ik stond te shaken. Maar ook de bewakers vonden het te gevaarlijk voor mij, want die wisten ook: jij bent hier gewoon de lul’.”

Uiteindelijk werd de voetballer geboeid en al teruggebracht naar het vliegveld. “Daar heb ik alle spullen teruggekregen en kon ik naar huis. Nu is het een stoer verhaal om te vertellen, maar zo’n dag duurt voor je gevoel echt maanden.”

Lees meer:
0 reacties