Van Gastel oogst lof: "Dat gaat bij hem op natuurlijke wijze"

Jean-Paul van Gastel als assistent-trainer van Feyenoord
Jean-Paul van Gastel als assistent-trainer van Feyenoord Foto: © Orange Pictures

Na meerdere jaren als assistent-trainer gewerkt te hebben, heeft Jean-Paul van Gastel eindelijk zijn eerste klus als hoofdtrainer te pakken. Maandag zal hij zijn debuut maken als trainer van NAC.

Bij Feyenoord was Van Gastel de assistent-trainer van Jaap Stam, Fred Rutten, Ronald Koeman en Giovanni van Bronckhorst. Met laatstgenoemde vertrok hij later ook nog naar China. Van Bronckhorst vertelt in Voetbal International hoe hij de samenwerking ervaren heeft.

"JP was heel belangrijk bij Feyenoord, in een tijd dat we prijzen pakten. Hij speelde een grote rol met zijn trainingen", begint Van Bronckhorst. "Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de analyses van de tegenstanders. Dan ging hij enorm secuur te werk. Elke dag was hij bezig zich te ontwikkelen als coach. Ook door zich nieuwe segmenten van het vak eigen te maken. En hij kon op individuele basis jongens ook enorm veel leren."

"We hadden allebei een enorme drang naar perfectie. Dat is JP", vervolgt de oud-voetballer. "Als ik hem moest omschrijven, zou ik hem perfectionist noemen. Ook al gebruik je een systeem maar één keer, hij zorgt dan eerst wel dat alles klopt. Dat gaat bij hem op natuurlijke wijze."

"Ik kan me goed herinneren dat we met Feyenoord eens een ander systeem gingen spelen: 3-5-2. Daar zaten we dan samen, urenlang beelden te bekijken. Eindeloos keken we naar ploegen die het zich naadloos meester hadden gemaakt. In die tijd waren dat Juventus en Chili. Antonio Conte en Jorge Sampaoli waren de voorlopers en hadden het tot in de perfectie uitgewerkt. Elk detail zochten we samen uit. Hoe zetten ze druk bij balbezit, bij balverlies, hoe staan ze gepositioneerd en waar doen ze de tegenstanders pijn? Allebei hadden we dan de enorme drang naar perfectie. We hebben die speelwijze denk ik twee, misschien drie keer gebruikt. Alleen het moest wel goed zijn, vond ook JP. Dat kenmerkt hem", besluit Van Bronckhorst.

Lees meer:
0 reacties