Van Hecke over datamodel bij Brighton: "Ze screenen je volledig"

Jan Paul van Hecke
Jan Paul van Hecke Foto: © Pro Shots

Jan Paul van Hecke speelde dit seizoen, dankzij het datamodel van Brighton & Hove Albion, al verschillende wedstrijden in de Premier League. De Britse club vond de voormalig-speler van NAC Breda al na een paar wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie een versterking.

Van Hecke had er elf competitiewedstrijden opzitten toen Brighton miljoenen overmaakte naar NAC voor de centrale verdediger. In het bekertoernooi waren de duels met PSV, AZ en Feyenoord al genoeg om de portemonnee tevoorschijn te halen. De nummer zeven van de Premier League zag een spontane centrale verdediger, met potentie om de Premier League-top te halen. Brighton & Hove Albion zag Van Hecke op verschillende manieren uit de datasystemen komen.

"Brighton heeft een heel systeem bedacht over de speelwijze, maar ook over de manier van scouten", vertelt Van Hecke in een interview met VI. "Spelers moeten in het systeem passen. En in die scouting is het een van de beste clubs ter wereld. Via dat systeem kwamen ze ook bij mij. Dat klonk wel een beetje gek, eigenlijk. Een Premier League-club die een langetermijnproject begint met een verdediger uit de Keuken Kampioen Divisie. Het hele plan was systematisch uitgedokterd."

"Mijn statistieken aan de bal waren heel erg goed. En in het aantal gewonnen duels kwam ik ook boven drijven. Maar wel in de KKD. Brighton schaalt competities in naar het niveau. Daar staat de KKD vanzelfsprekend niet al te hoog op. Dus selecteren ze door in een kleurensysteem. Rood, oranje, groen, ga maar door. En als je in dat groene vlak valt, gaan ze kijken. Ook als je op een lager niveau actief bent, kan je op een bepaalde manier dus het gezichtsveld van de club komen", legt Van Hecke uit.

"Daar blijft het niet bij, want als ze je bekijken, gaan ze ook écht kijken. Ze screenen je volledig. Het datasysteem is niet leidend. Maar het is wel de opening van de deur. Het is de bevestiging van bepaalde, specifieke kwaliteiten die nodig zijn om ons spel te spelen. Daarna gaan de scouts kijken of iemand ook echt goed genoeg is."

Het kan dus zo zijn dat een speler van bijvoorbeeld NAC, plots voor miljoenen naar de Premier League word gehaald. Brighton is erg tevreden over Van Hecke en wil daarom zijn contract weer verlengen.

Lees meer:
0 reacties