Voormalig NAC Breda-speler beschuldigd op tv: "Jij bent een homohater"

Anouar Diba in het shirt van NAC Breda
Anouar Diba in het shirt van NAC Breda Foto: © Pro Shots

De 'One Love'-aanvoerdersband die Feyenoord-speler Orkun Kokcu weigerde te dragen vanwege zijn geloofsovertuiging, werd maandag bij veel talkshows besproken. Zo ook bij HLF 8, en daar liep het uit op een felle discussie. Acteur Paul Haenen en Anouar Diba, voormalig speler van NAC Breda en FC Twente, stonden lijnrecht tegenover elkaar in een discussie over homohaat.

Diba vindt dat niemand gedwongen moet worden tot bepaalde acties. De oud-voetballer geeft verder aan dat Kokcu niet op de hoogte was van het feit dat de band als anti-discriminatie-statement bedoeld was, in plaats van een statement voor de LGBTQ+-community.

"Daar hoeven wij als moslims niet over te discussiëren, die gaan wij gewoon niet dragen", zegt Diba bij HLF8. "Dat mag niet van ons geloof. Wie dat niet respecteert, heeft ook geen respect voor ons. Wij zijn tegen elke vorm van discriminatie, alleen je kan niet iemand dwingen om zo’n band te dragen."

Haenen haakt in: "Is het niet fijn dat het helder wordt waar homohaat vandaan komt? Dat we niet net doen alsof heel Nederland heel tolerant is. Dat we allemaal een bandje dragen en daarna homo’s in elkaar slaan. Ik vind het juist wel goed dat hij het niet draagt en dat je meteen weet: 'Daar komt de homohaat vandaan'. Laten we elkaar geen mietje noemen en daar helder in zijn."

Diba richt zich tot Haenen: "Waar komt de homohaat vandaan dan volgens jou?" De acteur reageert: "Van jou, onder anderen. Heel veel moslims, daar komt de homohaat vandaan." De oud-voetballer van FC Twente en NAC Breda benadrukt dat het ook bij 'heel veel Joden vandaan komt'.

Haenen gaat verder: "En van streng evangelische mensen, het is wijdverspreid, de homohaat. En dat moet naar voren komen. Ik heb liever dat duidelijk wordt waar de haat vandaan komt. En dat daar wat aan gedaan wordt en dat we niet zitten met een schijntolerantie", aldus Haenen.

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties