Youssouf Hersi openhartig: "Die pakken onze banen af, wordt gezegd"

Youssouf Hersi
Youssouf Hersi Foto: © Pro Shots

Youssouf Hersi kende een lange carrière, waarin hij naast een seizoen bij NAC Breda ook nog bij onder meer bij Ajax, NEC, SC Heerenveen, Vitesse en FC Twente onder contract stond.

De oud-middenvelder die inmiddels 41 jaar oud is, kwam als vluchteling naar Nederland. In het Algemeen Dagblad blikt hij terug op zijn hectische verleden. Bij een pand in Coevorden waar hij werd ondergebracht als vluchteling zegt hij het volgende. "Daar was ik vrijwel elke dag aan het voetballen, samen met mijn broertjes. Geweldig! En dáárachter... Daar was Ponypark Slagharen. Gingen we weleens heen. Klommen we over het hek, weet ik nog wel. Leuke dingen blijven je altijd blij."

Over wat hem het meest bijbleef toen hij uit Ethiopië in Nederland kwam zegt de oud-prof. "De jam, de pindakaas bij het ontbijt en de sneeuw. En wat ik helemaal nooit vergeet, is de manier hoe iedereen hier met elkaar omging. Natuurlijk, er gebeurde weleens wat. Wat normaal is, met zoveel verschillende achtergronden en nationaliteiten. Maar gedoe was er zelden", vertelt hij.

Ook over de vluchtelingenstroom van nu heeft Hersi een mening. "Een vluchteling wordt tegenwoordig veel meer als indringer gezien. Die pakken onze banen af, wordt gezegd. Allemaal excuses. Die zijn er nog voldoende. Die mannen gaan echt niet zomaar in zo’n bootje zitten, hoor. Het overgrote deel wil werken. Zodat ze hun gezin in Afrika kunnen onderhouden. Maar zo wordt dat niet gebracht", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties